Mi az a Domain?

Mi a Domain név?

domains

A domain név weboldalak könnyű azonosítására szolgáló név. Valójában, minden az Internetre csatlakozó számítógépnek egy egyedi IP címe van, mely hasonló egy egyedi azonosítószámhoz, mint egy személyi szám, vagy TAJ szám.

Ezeken az internetre kapcsolódó számítógépeken vannak a weboldalak, más néven honlapok elhelyezve, így ezen egyedi azonosító számokat elég nehézkes lenne megjegyezni. Ha például egyetlen egy számot is eltévesztenénk, akkor máris más oldal töltődne be a böngészőnkben. Ennek megoldására vezették be a domain nevet, mely ember által is könnyen megjegyezhető, hiszen egy domain betűk és számok keverékéből is állhat, így sokkal jobban megjegyezhető és értelmes szót találhatunk ki.

Egy példa: websas.hu

A „websas”, az a szó, vagy azonosító, amit mi kitalálunk. Egy cég esetén például ez lehet a cég neve, vagy amivel foglalkozik (mint jelen esetben is), személy esetén pedig, akár a személy neve is, amennyiben ezeket még nem foglalta le valaki. Foglaltság esetén sajnos ki kell találnunk egy másik nevet, vagy akár meg is vehetjük azt a tulajdonosától. A domain nevek választásában szinte csak a mi fantáziánk szab határt.

 

A domain végződések kiosztásáért az ICANNnemzetközi szervezet felel, akik döntenek az új végződések kiosztásáról. Ilyen a legutóbbi időkben kiadott végződések a .mobi vagy a .asia. A szervezet nem csak új domainterek kiosztásáról dönt, hanem akár visszavonásukról is. A végződések kiosztása, visszavonása az egyes országok, államok földrajzi feldarabolódásával is összefüggésben van, pl: lásd a korábbi Jugoszlávia vagy Szovjetunió és a utódállamaik.

A domain név lehet ékezetes is, a betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat. A .hu domaintérben (vagyis a .hu végződésű neveknél)2004 óta van lehetőség ékezetes domain nevek igénylésére. Az igénylés menete ugyanaz, mint az ékezet nélküli domain-eknek.

Miért fontos a saját domain név?

Léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, ahol 10 perc alatt készíthetünk maguknak egy domain nevet, illetve egy honlap tárhelyet. Bizonyos esetekben ezek is megfelelnek (főleg ha a barátainknak készítünk weboldalt, ahol a családi fotókat szeretnénk közzétenni), máskor azonban inkább a saját domain ajánlható.

A saját domain név előnyei:

  • Komolyság - megalapozottságot és lekövethetőséget ad a cégünknek, vállalkozásunknak
  • Megjegyezhetőség - könnyebben megjegyezhető, mint egy bonyodalmasabb ingyenes tárhely címe
  • Keresőkben elfoglalt jobb pozíció - a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, közte a megfelelő domain név választástól, illetve az adott tárhely programozási jellemzőitől. Az ingyenes tárhelyek felső sávjában egy reklámcsík látható, ennek biztosítása pedig úgynevezett frame-es szerkezettel történik. Ezt a szerkezetet pedig a keresőrobotok nem nagyon kedvelik.

 Rendeld meg új domain nevedet itt: http://ugyfelkapu.websas.hu/index.php 

  • 0 Felhasználók, akik ezt hasznosnak találták
Ez a válasz segített?

Kapcsolódó cikkek

.com, .net, .org, .info, .biz domain regisztráció

.com, .net, .org, .info, .biz regisztráció Ezen végződéseket bárki regisztrálhatja területi...

.eu domain átregisztráció

.eu átregisztráció Domain neve átregisztrációját a regisztrációval megegyező módon és lépésekben...

.eu domain regisztráció

.eu regisztráció .eu domain nevet bármely Európai unió tagállamának állampolgára, vagy bármely...

.hu domain átregisztráció

.hu átregisztráció Domain neve átregisztrációját a regisztrációval megegyező módon és lépésekben...

.hu domain regisztráció

.hu regisztráció .hu Domain nevet bármely magyar állampolgár vagy Magyarországon bejegyzett...